Ο δρόμος της επιτυχίας

Τι σημαίνει άραγε επαγγελματική επιτυχία ειδικά σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων; Παλιότερα, επιτυχία μπορεί να σήμαινε η άμεση αποκατάσταση μετά το τέλος των σπουδών, η δημιουργία καριέρας, η ανάληψη περισσότερων καθηκόντων, η προαγωγή, η συνεχής οικονομική και κοινωνική εξέλιξη… Σε μια εποχή όμως που δεν χαρακτηρίζεται από αρκετή σταθερότητα και ασφάλεια, μάλλον ο δρόμος δεν είναι πλέον στρωμένος με ροδοπέταλα. Σίγουρα το να μην βρίσκεις δουλειά στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, να αναγκάζεσαι να μεταναστεύσεις για οικονομικούς λόγους, να μην αγαπάς τη δουλειά σου, να μην αμείβεσαι όσο θα ήθελες ή να μη λαμβάνεις ψυχική ικανοποίηση είναι πολύ επίπονο. Ακόμα και αν οι περισσότεροι νιώθουμε ανήμποροι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μπορούμε τουλάχιστον  να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία της επιτυχίας για τον καθένα μας και να πορευτούμε με τα δικά μας εφόδια.

Σίγουρα ο καθένας έχει τα δικά του όνειρα και προσδοκίες όσον αφορά την επαγγελματική του πορεία. Επιτυχία όμως δεν είναι αναγκαστικά το να ακολουθείς μια προδιαγραμμένη πορεία αλλά να έχεις το θάρρος να δοκιμάσεις και άλλα μονοπάτια. Πολλές φορές, η επιπλέον επιμόρφωση στον κλάδο που μας ενδιαφέρει ή και η ενασχόλησή μας με διαφορετικά αντικείμενα μας οδηγεί στο να ανακαλύπτουμε καινούριες δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίζουμε ενδιαφέροντα άτομα και να εμπλουτίζουμε τη ζωή μας με σημαντικές εμπειρίες. Επίσης, τα εμπόδια και οι δυσκολίες αν και κάποιες φορές μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε αδιέξοδο, πολλές φορές μας βοηθάνε στο να είμαστε πιο ευέλικτοι αλλά και αποτελεσματικοί στην επίλυση προβλημάτων. Επιτυχία είναι να έχεις την υπομονή και την επιμονή να αντέχεις τα δυσκολίες και να ξεπερνάς τα εμπόδια που έρχονται στο δρόμο σου. Ακόμα και όταν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους και να εξελίξουμε την καριέρα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να σταματήσουμε την αναζήτηση νέων ευκαιριών που μπορούν να μας κάνουν ακόμα καλύτερους στη δουλειά μας. Επιτυχία είναι, λοιπόν, ακόμα κι αν είσαι «ειδικός», ταυτόχρονα να είσαι κι ένας καλός μαθητής.

Σε αυτή την πορεία που μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς από εμάς, χρειάζεται να ενισχύσουμε τις θετικές μας σκέψεις, να βρούμε κι άλλα πράγματα από τα οποία να αντλούμε ικανοποίηση και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για κάθε επιτυχία.

Μήπως να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τις δικές σας επιτυχίες;

Social Media

Δείτε επίσης