Τα στοιχεία μιας υγιούς συντροφικής σχέσης

Όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται, κουβαλούν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες, αξίες, πεποιθήσεις, “άλυτες υποθέσεις”... 

Όταν αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, καλούνται να διαπραγματευτούν όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους ώστε να καταφέρουν να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους αλλά και να αγαπήσουν τις διαφορές τους.

Για να προχωρήσει και να εξελιχθεί η σχέση, το ζευγάρι είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες, να βιώσει εντάσεις και συγκρούσεις και να χρειαστεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις από κοινού. Ένα νέο ζευγάρι χρειάζεται να διαπραγματευτεί τις διαφορετικές αξίες που κουβαλάει κάθε σύντροφος από τις οικογένειες καταγωγής τους και να δεσμευτεί στην καινούρια οικογένεια που δημιουργεί. Όταν το ζευγάρι αποκτάει παιδιά, οι σύντροφοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους και να οριοθετήσουν τη σχέση τους με μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Ένα ζευγάρι μεγαλύτερης ηλικίας αναμένεται κι αυτό να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην οικογένεια, στους ρόλους και στη συντροφική του σχέση. Επομένως, κάθε μετάβαση και αλλαγή φάσης ζωής μπορεί να αποτελέσει μια κρίση ή μια ευκαιρία για εξέλιξη…

Ο τρόπος που οι δύο σύντροφοι λειτουργούν, επικοινωνούν και αντιμετωπίζουν κάθε πρόκληση παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν δομικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να εξελιχθεί αλλά και να διατηρήσει μια υγιή συντροφική σχέση.

  • Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο ένας σύντροφος προς τον άλλον αλλά και αυτή που δείχνουν στην ίδια τη σχέση αποτελεί μια σημαντική κινητήρια δύναμη που βοηθάει και τους δύο να ανοιχτούν, να γνωριστούν, να συνδεθούν σε βάθος και να διαμορφώσουν κοινά όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

  • Όταν κάθε σύντροφος αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης, είναι πιο ανοιχτός στο να αναγνωρίσει λάθη, να επεξεργαστεί δικά του θέματα και δυσκολίες και να συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας της σχέσης.

  • Η ανοιχτή και ξεκάθαρη έκφραση αναγκών και επιθυμιών δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να διατηρεί το “χώρο” που χρειάζεται ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν ξεχωριστή οντότητα, να φροντίζει τον εαυτό του και να διατηρεί τα αποθέματα να προσφέρει σε μια σχέση.

  • Ο σεβασμός στο “χώρο” του άλλου είναι αναγκαίος ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί η εκτίμηση και το αυθεντικό ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον, να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές και να διαμορφωθεί μια πιο ισότιμη σχέση.

  • Τα πρότυπα επικοινωνίας που βασίζονται στην ενεργητική ακρόαση, την ελεύθερη έκφραση και την αποδοχή συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση, τη διαμόρφωση σαφών ορίων του ζευγαριού και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσκολιών.

  • Τα σαφή όρια προς τρίτους είναι απαραίτητα ώστε να μην εμπλέκονται άλλοι άνθρωποι σε θέματα που αφορούν το ζευγάρι και να μπορεί το ίδιο να διαπραγματευτεί τις διαφορές του και να βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του.

  • Η διάθεση συνεργασίας, ακόμα και αν είναι δύσκολη σε περιόδους κρίσης, ενισχύει τη δέσμευση και την αφοσίωση κάθε συντρόφου στη σχέση και διευκολύνει την εύρεση λύσεων στις οποίες μπορεί το ζευγάρι να καταλήξει είτε μόνο του είτε με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Κάθε υγιής, λειτουργική σχέση, για να εξελιχθεί, απαιτεί προσωπική δουλειά, προσπάθεια και δέσμευση αλλά προσφέρει σε κάθε σύντροφο φροντίδα, στήριξη, βαθιά σύνδεση και συναισθηματική πληρότητα…

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο Miss or Madam https://missormadam.gr/featured/7-stichia-mias-ygious-syntrofikis-schesis/?fbclid=IwAR1tTaruWbT8O2i6XVAYJqNBv_kmBKWgZGltZKuDXtEly-gR5tfMDhwfHu8

Social Media

Δείτε επίσης