Η αξία της αυτοφροντίδας

Στις μέρες μας, είναι διαδεδομένο πως η σωματική και η ψυχική μας υγεία αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται.

Ενώ είναι πιο εύκολο για τους περισσότερους να φροντίζουν τη σωματική υγεία τους γιατί υπάρχουν πιο συγκεκριμένα πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν, για αρκετούς δεν είναι σαφές αν και τι μπορούν να αλλάξουν στην καθημερινότητά τους ώστε να μεριμνήσουν για τη συναισθηματική τους υγεία.

Μάλιστα, στην περίοδο των γιορτών, αρκετοί προσδοκούν πως θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα, να χαλαρώσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους. Η ιδέα της αυτοφροντίδας έχει συνδεθεί με ένα διάλειμμα από τις ανησυχίες, τις ευθύνες και τα δύσκολα συναισθήματα. Συχνά έρχεται η απογοήτευση όταν στις γιορτές κάποιοι δεν καταφέρνουν τελικά να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους, να απαλλαγούν από αγχωτικές σκέψεις και να βιώσουν την ψυχική ηρεμία που αποζητάνε.

Η αλήθεια είναι πως η αυτοφροντίδα δεν αποτελεί ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά μια συνεχής διεργασία και προσπάθεια που χρειάζεται να είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες. Όταν φροντίζουμε τη ψυχική μας υγεία, καταφέρνουμε να μειώνουμε το άγχος μας, να αξιοποιούμε το δυναμικό μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας.

Ποιες είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας για να καταλάβουμε πόσο μεριμνούμε για τη ψυχική μας ευημερία;

 • Αναγνωρίζω τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες μου;

 • Επιτρέπω στον εαυτό μου να έρθω σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά μου;

 • Αντιμετωπίζω τον εαυτό μου με ευγένεια, κατανόηση και συμπόνια;

 • Διατηρώ καθημερινές ρουτίνες που προστατεύουν τη σωματική μου υγεία;

 • Θέτω τα απαραίτητα όρια στις διαπροσωπικές μου σχέσεις;

 • Δίνω στον εαυτό μου την άδεια να ζητήσω υποστήριξη και βοήθεια όταν τη χρειάζομαι;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε για τη συναισθηματική μας υγεία;

 • Αρχικά, χρειάζεται να πιστέψουμε ότι σε κάποιο βαθμό είναι στον έλεγχό μας να βελτιώσουμε τη ψυχική μας υγεία. Αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι η ψυχική υγεία χρειάζεται την καθημερινή μας προσοχή και φροντίδα μέχρι να παρουσιάσουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα στρες. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που μπορεί να μας επιβαρύνει ώστε να οδηγηθούμε σιγά σιγά και στο τι πραγματικά χρειαζόμαστε και θέλουμε στην καθημερινότητά μας.

 • Τα συναισθήματά μας, όσο έντονα και επώδυνα αν είναι, μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό οδηγό για τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες μας. Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται ή αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά τους, κάτι που πιθανώς τους περιορίζει στις αλλαγές που μπορούν να επιτύχουν. Η σύνδεση με τα συναισθήματά μας μας επιτρέπει μια ουσιαστική σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

 • Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας αντικατοπτρίζει και τη σχέση την οποία διατηρούμε μαζί του. Πολλοί είναι αυτοί που κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους, προσδίδουν αρνητικούς χαρακτηρισμούς και δίνουν έμφαση μόνο στα λάθη και τις αποτυχίες. Όταν δείχνουμε την απαραίτητη συμπόνια και κατανόηση, καταφέρνουμε να μάθουμε από τα λάθη μας, να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε.

 • Καθημερινές, λειτουργικές ρουτίνες που προστατεύουν τη σωματική μας υγεία συμβάλλουν και στη ψυχική μας ευημερία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας για τη συναισθηματική μας κατάσταση ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε όσα πράγματα πιθανώς μας επιβαρύνουν και καταβάλλουν. Επίσης, προσέχοντας το σώμα μας με σωστή διατροφή, άσκηση και ξεκούραση, φροντίζουμε παράλληλα και τη ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

 • Όσο πολύτιμη είναι η σχέση με τον εαυτό μας, εξίσου σημαντική είναι και η σχέση που διατηρούμε με τους άλλους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι επιβαρύνονται συναισθηματικά όταν δεν καταφέρνουν να θέσουν υγιή όρια στις σχέσεις τους ή εμπλέκονται σε “τοξικές” σχέσεις. Αν γνωρίζουμε τι αποζητάμε από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τι θέλουμε να προσφέρουμε και ποια είναι τα δικά μας προσωπικά όρια, καταφέρνουμε να βιώνουμε συναισθηματική σταθερότητα και ψυχική ικανοποίηση.

 • Σε περιόδους που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε το στρες ή δύσκολα συναισθήματα, είναι σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να λάβει υποστήριξη από κοντινούς ανθρώπους ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις και να υιοθετήσουμε πιο λειτουργικά πρότυπα συμπεριφοράς. Επομένως, η αναζήτηση βοήθειας και υποστήριξης είναι μια ακόμη ένδειξη του πόσο προστατεύουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ή και να αλλάξουμε ώστε να φροντίζουμε τον εαυτό μας πιο αποτελεσματικά…αρκεί να γίνει η αυτοφροντίδα μία από τις βασικές μας προτεραιότητες!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Miss or Madam https://missormadam.gr/featured/i-axia-tis-aftofrontidas/

Social Media

Δείτε επίσης