Σχολείο…ένας καινούριος κόσμος!

Η είσοδος στο σχολείο και τα πρώτα μαθητικά χρόνια αποτελούν μια σημαντική μεταβατική περίοδο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ γονέων και παιδιών είναι ιδιαίτερα στενός και ισχυρός. Οι γονείς είναι αυτοί που καλούνται να ικανοποιήσουν τις βιολογικές, υλικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους και τα παιδιά αντίστοιχα στηρίζονται στους γονείς τους για να επιβιώσουν, να συνδεθούν με άλλα άτομα και να αρχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο. Η είσοδος στο σχολείο, επομένως, σηματοδοτεί μια αλλαγή στη ζωή των παιδιών αλλά και μια εξέλιξη στη σχέση γονέων-παιδιών.  

Το σχολείο αποτελεί ένα ζωτικό πλαίσιο για τα παιδιά γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να εκτεθούν σε πλήθος ερεθισμάτων και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να κοινωνικοποιηθούν και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθούν το μέγιστο δυνατό και να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον «καινούριο κόσμο». Ειδικά τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το σχολείο για πρώτη φορά συχνά εκδηλώνουν φόβο και άγχος για αυτό τον «καινούριο κόσμο», για την επαφή τους με νέα πρόσωπα αλλά και για τον αποχωρισμό τους από τους γονείς τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα συνθήκη γιατί αναγκάζονται να αποχωριστούν την αποκλειστική προστασία και ασφάλεια του σπιτιού και των γονιών τους.

Η μετάβαση των παιδιών στο σχολείο αποτελεί μια πρόκληση και για τους γονείς. Πώς μπορούν οι γονείς να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση και την εξέλιξη της σχέσης τους με τα παιδιά τους;

  • Προετοιμάστε το παιδί σας αλλά κι εσάς τους ίδιους για αυτή την αλλαγή μέσα από συζητήσεις, ιστορίες και συμμετοχή στην αγορά σχολικών ειδών!
  • Δείξτε κατανόηση για τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει το παιδί σας στην αρχή αυτής της μετάβασης, όπως άγχος, φόβο, θλίψη, ίσως και θυμό…
  • Διατηρήστε όμως τα όρια που θέτετε στο παιδί σας και μην αφήστε τα δυσάρεστα συναισθήματα του παιδιού σας να σας κατακλύσουν.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας και δείξτε του ειλικρινή εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει!
  • Ενισχύστε την προσπάθεια αυτονόμησης του όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι.
  • Συνεργαστείτε με τον/την εκπαιδευτικό για να ανταλλάσετε πληροφορίες, να θέτετε κοινούς στόχους και να αλληλοβοηθιέστε.
  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί σας και δώστε του χρόνο και χώρο για να «ξεδιπλώσει» τις ικανότητές του!

Είστε έτοιμοι να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει αυτόν τον καινούριο κόσμο;

Social Media

Δείτε επίσης