Αγαπητέ γονέα…

Αγαπητέ γονέα,

Είμαι ένας από τους πολλούς «ειδικούς» που σου έχουν συστήσει να επισκεφτείς από τότε που το παιδί σου έλαβε μια διάγνωση. Ξέρω ότι αυτή η ταμπέλα πιθανώς σε πόνεσε βαθιά, ίσως να σε ανακούφισε κιόλας αλλά σίγουρα έχει επηρεάσει εσένα, το παιδί σου, την οικογένειά σου. Από τότε έχεις αρχίσει να ψάχνεις τον καλύτερο, τον πιο κατάλληλο ειδικό που θα σου δώσει λύσεις…ίσως κάποιον που μπορεί να κάνει και κάποιο θαύμα! Αναρωτιέμαι κάποιες φορές όμως γιατί ονομάζομαι εγώ ο ειδικός αφού εσύ είσαι αυτός που ξέρει το παιδί του καλύτερα από κανέναν άλλο.

Αγαπητέ γονέα, έχεις το δικαίωμα να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα γιατί από τότε που έμαθες ότι το παιδί σου είναι «διαφορετικό» και αποκλίνει από το «φυσιολογικό», έχουν γκρεμιστεί όλα σου τα όνειρα και τα σχέδια σου για αυτό το παιδί. Ναι, μπορεί οι άλλοι…μπορεί κι εγώ να μην καταλαβαίνω την άρνησή σου, το θυμό σου, τη θλίψη σου γιατί δεν έχουμε βιώσει αυτό που βιώνεις εσύ. Όταν όμως αρχίσεις να αποδέχεσαι την κατάσταση, εμπιστεύσου με, εξέφρασε όλες σου τις ανησυχίες, τις απορίες, τις προσδοκίες σου. Μπορεί να μην έχω να σου δώσω όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και σίγουρα δεν θα έχω όλες τις λύσεις στα προβλήματά σου αλλά θα προσπαθήσω να βοηθήσω εσένα και το παιδί σου. Μην εναποθέτεις, όμως, όλη την ευθύνη σε εμένα και μην περιμένεις να δεις βελτίωση αν δεν συμμετάσχεις κι εσύ στην προσπάθεια του παιδιού να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Δείξε εμπιστοσύνη στο ίδιο σου το παιδί ότι μπορεί να καταφέρει να πετύχει κάποιους στόχους…ναι, μπορεί να είναι, ειδικά στην αρχή, μικροί στόχοι αλλά χρειάζεται να επιβραβεύσεις κάθε του βήμα. Το παιδί σου σε χρειάζεται! Προσπάθησε να ανακαλύψεις έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, μίλα του, παίξε μαζί του, δείξτου τρυφερότητα. Μην προσπαθείς συνεχώς να το «προστατέψεις» από τη σκληρότητα του έξω κόσμου. Ναι, μπορεί κάποιοι να μην καταλαβαίνουν, να κοροϊδεύουν, να φοβούνται το διαφορετικό αλλά προσπάθησε εσύ να ευαισθητοποιήσεις όσους δεν ξέρουν. Διευκόλυνε την ένταξη του παιδιού σου και όχι την απομόνωση και περιθωριοποίησή του. Ξέρω είναι πολλά και δύσκολα αυτά που σου ζητάω να κάνεις αλλά εσύ είσαι αυτός που πρώτος πρέπει να υπερασπιστείς τα δικαιώματα του παιδιού σου.

Εγώ θα είμαι ο συνοδοιπόρος σου σε αυτό το δύσκολο ταξίδι. Νιώσε ελεύθερα να εκφράσεις τις επιφυλάξεις σου, τα παράπονά σου, τη διαφορετική σου γνώμη. Εγώ θα προσπαθήσω να σε καταλάβω αλλά και να σου δείξω τη δική μου οπτική…η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και ιδεών δεν μπορεί παρά, στο τέλος, να είναι εποικοδομητική.

 

Με εκτίμηση,

Ο «ειδικός»

Social Media

Δείτε επίσης