Μιλάω, μιλάς…επικοινωνούμε;

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία όλων των διαπροσωπικών σχέσεων είναι η επικοινωνία. Αρκετά ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μεταξύ τους επικοινωνία. Συχνές είναι οι φράσεις «δεν με ακούει», «δεν με καταλαβαίνει», «είναι σαν να μιλάω σε ένα τοίχο»…Η εύρεση ενός λειτουργικού τρόπου επικοινωνίας όμως είναι απαραίτητη για τα ζευγάρια ώστε να μεταβούν ομαλά από τη μια φάση ζωής στην άλλη. Τα νέα ζευγάρια χρειάζεται να διαπραγματευτούν τις διαφορετικές αξίες που κουβαλάνε από τις οικογένειες καταγωγής τους και να δεσμευτούν στην καινούρια οικογένεια που δημιουργούν. Όταν τα ζευγάρια αποκτούν παιδιά, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους και να οριοθετήσουν τη σχέση τους με μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας αναμένεται κι αυτά να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην οικογένεια, στους ρόλους και στη συντροφική τους σχέση.

Τι άραγε δυσκολεύει τα ζευγάρια στο να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά; Ένα συχνό πρόβλημα είναι ότι τα ζευγάρια δε συμμετέχουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο, στον οποίο ο ένας ακούει τον άλλο, δίνει την κατάλληλη προσοχή σε όσα έχει να πει, αφουγκράζεται τις ανάγκες και αναγνωρίζει τα συναισθήματά του άλλου. Αρκετές φορές ο ένας ή και οι δύο δεν εκφράζουν άμεσα τις ανάγκες τους, βιάζονται να εκφράσουν τη δική τους άποψη και στοχεύουν στο να «κερδίσουν» μια διαφωνία χωρίς να έχουν κατανοήσει την πλευρά του συνομιλητή τους. Ειδικότερα, όταν υπάρχουν συχνές διαφωνίες, τα ζευγάρια εμπλέκουν κάποιον τρίτο, όπως παιδί, συγγενή ή φίλο, για να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή ή ακόμα και του δικαστή!

Τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια για να διευκολύνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία;

  • Ακούστε προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Δώστε την απαραίτητη προσοχή σε όσα έχει να σας πει ο σύντροφός σας, δώστε του χρόνο και χώρο να εκφράσει τις ανάγκες του και προσπαθήστε να καταλάβετε την άποψή του ακόμα και αν είναι διαφορετική από τη δική σας.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε το μήνυμα που θέλει να σας μεταφέρει. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε, κάντε ερωτήσεις και ζητείστε διευκρινήσεις. Δώστε σημασία και σε όσα προσπαθεί ο άλλος να σας επικοινωνήσει χωρίς λόγια…
  • Εκφραστείτε άμεσα και ανοιχτά. Αν δεν εκφράσετε κι εσείς με τη σειρά σας ξεκάθαρα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, είναι πολύ πιθανό ο σύντροφός σας να μην τις αναγνωρίσει. Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος σας γνωρίζει αρκετά καλά, ξέρει και τι σκέφτεστε ή αισθάνεστε!
  • Διαπραγματευτείτε μόνοι σας τις διαφορές σας. Προσπαθήστε να μην εμπλέκετε τρίτους στις διαφωνίες σας γιατί ουσιαστικά κανείς δεν «κερδίζει»…κανείς δεν μπορεί να κρίνει ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο, ποιος κάνει το σωστό ή το λάθος και με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται η δυσκολία επικοινωνίας με το σύντροφό σας.
  • Αναγνωρίστε τη δική σας συμβολή στη σχέση άρα και στη μεταξύ σας επικοινωνία. Αναλογιστείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς που δυσκολεύει τη μεταξύ σας επικοινωνία αλλά και τι μπορείτε να αλλάξετε ώστε να τη διευκολύνετε.

 

Μιλάς, μιλάει…εσείς επικοινωνείτε αποτελεσματικά;

 

Social Media

Δείτε επίσης