Ο θυμός στα ζευγάρια

Πότε και γιατί εκδηλώνεται θυμός σε ένα ζευγάρι; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μάλλον πολύπλοκες και τα συναισθήματα που αναδύονται ποικίλα. Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να είναι ζευγάρι, ο καθένας κουβαλάει και φέρνει στη σχέση διαφορετικές αρχές, πιστεύω, εμπειρίες, το οποίο από μόνο του δεν οδηγεί απαραίτητα σε διαφωνίες. Στα περισσότερα ζευγάρια συνήθως ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, ο καθένας διαπραγματεύεται τις αξίες του και μαζί κατασκευάζουν τους κανόνες της σχέσης τους.

Αρκετές φορές, όταν ειδικά το ζευγάρι είναι σε μια φάση διαπραγμάτευσης, αναδύονται οι διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε διαφωνίες. Ειδικότερα, όταν το ζευγάρι βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης και αλλαγής, όπως η συγκατοίκηση, ο γάμος, ο ερχομός ενός παιδιού, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζει δυσκολίες γιατί ο καθένας ξεχωριστά αλλά και το ζευγάρι μαζί χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες και τους ρόλους του. Η αλλαγή αν και μπορεί να συνδέεται με μια ευχάριστη εξέλιξη δε σημαίνει ότι παύει να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Επίσης, όταν το ζευγάρι δεν έχει επεξεργαστεί παλιά συναισθήματα που σχετίζονται με τη σχέση του ή και προηγούμενες εμπειρίες που είχε ο καθένας, συνήθως αυτά έρχονται στην επιφάνεια σε μια φάση μετάβασης. Στην εποχή μας, όπου αρκετά ζευγάρια βιώνουν δυσάρεστες αλλαγές που επιδρούν σημαντικά στην ταυτότητά τους, όπως οικονομικές δυσκολίες, απώλεια εργασίας, μετανάστευση, η σχέση γίνεται ένα πεδίο εκτόνωσης συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης και θυμού.

Ο θυμός και οι διαφωνίες σε μια σχέση δεν είναι απαραίτητα μια ένδειξη ότι δεν είναι μια «καλή» σχέση. Συνήθως, οι άνθρωποι εκδηλώνουν θυμό σε άτομα με τα οποία υπάρχει οικειότητα και εγγύτητα. Έτσι, στην περίπτωση των ζευγαριών κάποιες φορές η εκδήλωση θυμού είναι μια προσπάθεια των δύο ανθρώπων να διεκδικήσουν την προσοχή, να αναζητήσουν τη φροντίδα και να διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση. Μια διαφωνία μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας ενδιαφέρεται για τις απόψεις του άλλου αλλά ότι και οι δύο δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν τις θέσεις τους για κάποια ζητήματα και να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους. Σίγουρα ο διάλογος και η διάθεση για αλληλοκατανόηση, η έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων αλλά και η γενικότερη αποδοχή των διαφορών είναι βοηθητικά στοιχεία στην επικοινωνία ενός ζευγαριού. Επίσης, όταν το ζευγάρι καταλάβει πως η σχέση του επηρεάζεται από «άλυτα θέματα», καλό είναι να δώσουν χρόνο να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που απορρέουν από αυτά. Αν και σήμερα τα ζευγάρια μπορεί να βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, χρειάζεται να ανακαλύπτουν θετικούς τρόπους να εκτονώνουν το καθημερινό άγχος και την ένταση τους. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να τον αφιερώνουν στο να συζητάνε, να κάνουνε πράγματα μαζί και να φροντίζουν τη σχέση τους. Μήπως λοιπόν χρειάζεται να δείτε τι πραγματικά σημαίνει ο θυμός στη δική σας σχέση και να τον αντιμετωπίσετε;

Social Media

Δείτε επίσης