Αν με αγαπάς…βάλε μου όρια!
Η μετάβαση ενός νέου ζευγαριού σε μια νέα φάση ζωής όπου είναι πλέον οικογένεια με μικρό παιδί είναι αρκετά σημαντική. Το ζευγάρι χρειάζεται να διασφαλίσει «χώρο» για το νέο μέλος της οικογένειας, να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις και του ρόλους του αλλά και αναδιοργανώσει τις σχέσεις του με το ευρύτερο οικογενειακό σύστημα. Καλείται, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα ισχυρό γονεϊκό συνασπισμό στον οποίο θα υπάρχει κατά το δυνατό ισόμερος καταμερισμός των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των γονεϊκών ρόλων. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, οι γονείς καλούνται να υιοθετήσουν έναν ιδιαίτερα καθοδηγητικό ρόλο όπου η επιβολή ορίων αποτελεί ένα καίριο ζήτημα.
Η ανατροφή ενός παιδιού, γενικά, και η οριοθέτηση, ειδικότερα, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να θέσουν συγκεκριμένα όρια και κανόνες στα παιδιά τους πιθανώς γιατί νιώθουν και μια αμφιθυμία ως προς το γονεϊκό τους ρόλο. Ειδικότερα οι νέοι γονείς μπορεί να νιώθουν μια «ανασφάλεια» για το αν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του ρόλους τους και αν είναι ικανοί να διδάξουν τις «σωστές» αρχές στα παιδιά τους. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, δοκιμάζουν τα όρια των γονέων σε μια προσπάθεια εξερεύνησης, αυτονόμησης ή και διεκδίκησης της προσοχής τους! Επομένως, αρκετοί γονείς, αν και συμφωνούν ότι η διατήρηση κάποιων ορίων είναι σημαντική, εγκαταλείπουν την προσπάθεια όταν τα παιδιά επαναστατούν. Είναι αναμενόμενο, βέβαια, ότι αρκετές φορές οι αντιδράσεις των παιδιών τους τους εξαντλεί ή τους κάνει να νιώθουν ενοχές με αποτέλεσμα να ενδίδουν στα δικά τους θέλω…
Η διαμόρφωση ορίων στη σχέση μεταξύ παιδιών και γονέων είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη. Η ύπαρξη ορίων και κανόνων μέσα σε μια οικογένεια δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά και διευκολύνει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Η οριοθέτηση δεν συνεπάγεται περιορισμός αλλά, αντιθέτως, προώθηση της αυτονομίας. Οι γονείς, λοιπόν, μεταδίδουν, μέσω των ορίων που θέτουν στα παιδιά, κάποιες βασικές αξίες και κανόνες ώστε να μπορούν αυτά να ανταπεξέρθουν στο χάος πληροφοριών κι επιλογών από τις οποίες κατακλύζονται καθημερινά. Επομένως, οι γονείς δίνουν με αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα εφόδια ώστε και αργότερα τα παιδιά να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Τι εφόδια χρειάζονται οι ίδιοι οι γονείς ώστε να διασφαλίσουν τη θέτηση και διατήρηση ορίων στην οικογένεια;
- Αυτοπεποίθηση… ότι μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δυσκολίες του ρόλου τους.
- Σταθερότητα…ώστε και οι δύο γονείς να δίνουν ξεκάθαρα και σαφή μηνύματα στα παιδιά.
- Υπομονή…ώστε να υπενθυμίζουν την ύπαρξη κανόνων και να εξηγούν με απλά λόγια τη χρησιμότητά τους.
- Αποφασιστικότητα…ώστε να επιβάλλουν τα όρια και αλλά τις αντίστοιχες συνέπειες όταν αυτά δεν τηρούνται.
- Ενσυναίσθηση…ώστε να κατανοούν τα δυσάρεστα συναισθήματα των παιδιών τους όταν δεν ικανοποιούνται όλες τους οι επιθυμίες και να τα ενθαρρύνουν να τα εκφράζουν με αποδεκτούς τρόπους.
Αγαπητοί γονείς, μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να διαμορφώνετε τα δικά σας όρια με τα παιδιά σας;