Ο πλούσιος συναισθηματικός κόσμος των παιδιών…

Η ανάπτυξη των νοητικών και πνευματικών ικανοτήτων των παιδιών είναι αρκετές φορές το κύριο μέλημα των γονέων με αποτέλεσμα να μη δίνεται έμφαση στην προαγωγή των κοινωνικών και συναισθηματικών τους δεξιοτήτων.  Αρκετές φορές, οι γονείς δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στα συναισθήματα των παιδιών τους, δεν συζητάνε για αυτά ή ακόμα δεν «επιτρέπουν» την εκδήλωση κάποιων δύσκολων συναισθημάτων πχ θλίψη ή θυμό, ειδικότερα αν νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Κάποιες φορές, μάλιστα, μέσα στο άγχος τους να τα βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα, δεν αφήνουν τα παιδιά να βιώσουν τα συναισθήματά τους, να τα  αναγνωρίσουν και να βρουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, πολλοί γονείς δεν μιλάνε στα παιδιά τους για τα δικά τους συναισθήματα σχετικά με θέματα που πιθανώς τους απασχολούν γιατί φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα τα φορτίσουν περισσότερο.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες οι οποίες αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την υγιή ανάπτυξή τους.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με κάθε ευκαιρία!  Όταν τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επικοινωνήσουν μέσω του λόγου, ανακαλύψτε και δοκιμάστε άλλους τρόπους έκφρασης πχ ζωγραφική, παιχνίδι, κα.
  • Βοηθείστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους και την ικανότητά τους να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων μέσα από συζήτηση για καθημερινά γεγονότα αλλά και παιδικά παραμύθια και ιστορίες.
  • Προσπαθήστε να μπείτε στη δική τους θέση και δείχνετε κι εσείς ενσυναίσθηση χωρίς να ορίζετε τι συναισθήματα πρέπει να βιώνουν.
  • Προσφέρετε ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να συζητήσουν και να εκφράσουν κάθε συναίσθημά τους. Είναι λογικό τα παιδιά να εκφράζουν θλίψη ή θυμό, επομένως επιτρέψτε την εκδήλωσή τους και μην τα μαλώνετε ή τα κρίνετε όταν τα εκφράζουν.
  • Θέστε όρια όχι στην εκδήλωση των συναισθημάτων αλλά στον τρόπο έκφρασής τους. Για παράδειγμα, ένας κανόνας που μπορείτε να θέσετε είναι ότι ο θυμός είναι αποδεκτός αλλά η εκδήλωση επιθετικότητας είναι ανεπίτρεπτη.
  • Γίνετε πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά και μάθετέ τα τρόπους να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα δύσκολα συναισθήματά τους με κοινωνικά αποδεκτά τρόπους.
  • Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα για θέματα που σας απασχολούν με απλά λόγια. Τα περισσότερα παιδιά είναι ικανά να αφουγκραστούν τα συναισθήματα των ενηλίκων και νιώθουν περισσότερη ασφάλεια όταν γνωρίζουν τι απασχολεί τους γονείς τους.

Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών σας είναι πλούσιος, αρκεί να τον ανακαλύψετε…

Social Media

Δείτε επίσης